Το σταυροδρόμι



Όλοι κάποια στιγμή, αναρωτιόμαστε αν ο δρόμος που έχουμε πάρει στη ζωή είναι λόγου χάριν ο σωστός, ο πρέπον, ο ορθός. Συνήθως όταν μας πιάνουν αυτά τα υπαρξιακά μας ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο να σκεφτόμαστε και αναλύουμε σε παρελθοντικό χρόνο τις πράξεις και τις επιλογές μας. Ξεχνάμε όμως το εξής, ότι όλα αυτά είναι επιλογές του καθενός. Ποιο δρόμο διάλεξε όταν έφτασε στο σταυροδρόμι. Ποιο μονοπάτι ήταν πιο ασφαλές ή ποιο επικίνδυνο. Σε ποιο φύτρωναν τριανταφυλλιές και σε πιο είχαν πέσει αγριόκλαδα. 

Όλες οι επιλογές συνήθως γίνονται βάσει κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων, οικογενείας, παιδικά διδάγματα καθώς και την ψυχολογία που βρίσκεσαι εκείνη την περίοδο στη ζωή σου. Μη ξεχνάμε βέβαια και τους απροσδιόριστους παράγοντες όπως είναι η τύχη. Όταν αυτή η θεά με τα δύο πρόσωπα μπαίνει στη μέση δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζαριά.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως οι πανελλήνιες, σύντροφοι/φισες, κάποια σημαντική αποκάλυψη, κάποιο θέμα στη δουλειά σου ακόμα και μια απλή επιλογή ψευδωνύμου. Δεν ξέρεις τι θα προκύψει. Ακούγεται βαρύ, το ότι είμαστε οι επιλογές μας. Και όμως είναι αλήθεια. Σκληρό αλλά αληθές. Όσο και αν μας πιάσει και γκρινιάζουμε, ή στεναχωρεθούμε είμαστε οι επιλογές μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μας προσδιορίζουν. Μια άσχημη τροπή σε ένα τεστ ή μια απόφαση στο χώρο εργασίας δεν μας καθιστά αδύναμους ή άχρηστους ακόμα. Η έννοια του λάθους είναι ανθρώπινη και ο καθένας έχει το δικαίωμα να το κάνει και πολλές φορές στη ζωή του. Μια άσχημη στιγμή στη ζωή μας δεν μας καθορίζει το υπόλοιπο της. Όπως εν τέλει και οι επιλογές μας. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν δεν σου αρέσει κάποια επιλογή, βρες τρόπους και εργαλεία να την αλλάξεις Αν δεν γίνεται αυτό βέβαια, προσπάθησε τουλάχιστον να την κάνεις υποφερτή. Φτιάξε την έτσι ώστε να σου είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Και στην τελική μπορείς να το ξεχάσεις. Ο απόηχος μας κακιάς επιλογής, όταν εν τέλει έχουμε κάνει αυτή που μας ευχαριστεί, είναι σύντομος. 

Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, είναι φυσικά η ψυχολογία. Από το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι, μέχρι έναν καφέ που θα βγούμε με έναν φίλο. Καμιά φορά, αν όχι τις περισσότερες, δεν έχουμε υποστήριξη από τους δικούς μας. Αυτό που θα ακούσουμε είναι γκρίνια και αρνητικά vibes. Έχοντας όμως αποφασίσει, όλα αυτά τα περνάμε στο ντούκου, γιατί οι γονείς είναι γονείς, και πάντα θα ανησυχούν ακόμα και για το αν πήρες την σωστή τσίχλα. Είναι ο ρόλος τους τέτοιος, να ανησυχούν και να σε βάζουν πρώτο από όλα. Όταν αντιλήφθηκα, ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου αντιδρούν έτσι για το παραμικρό, ο κόσμος έγινε 2 φορές πιο απλός. Θεωρούν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα λόγο εμπειριών και ηλικίας, και ίσως σε κάποια να ισχύει. Ας ισχύει...

Έτοιμοι πρέπει να είμαστε βέβαια και για τις συνέπειες των επιλογών μας, όσο βαρύ και αν είναι. Μια απόλυση, ένας άσχημος τσακωμός, ένας χωρισμός είναι μερικά παραδείγματα. Οι συνέπειες συνήθως είναι αυτές που μας διδάσκουν, και μας μαθαίνουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας τα οποία δεν είχαμε ανακαλύψει μέχρι τώρα, και σίγουρα θα βοηθήσουν σε κάποια άλλη επιλογή μας. Αυτό είναι η εμπειρία...οι λάθος επιλογές που μας μαθαίνουν ίσως με σκληρό τρόπο τις σωστές. Γιατί χωρίς να προσπαθήσεις, δεν θα μάθεις ούτε το σωστό ούτε το λάθος. Ρισκάρετε και δεν θα χάσετε...


Καλή Συνέχεια


Comments