Ο χρόνος είναι χρυσός


"Δεν προλαβαίνω" τραγουδάμε μαζί με τους locomondo, και όντως είναι αλήθεια. Οι σημερινοί ρυθμοί της ζωής μας αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για κάτι άλλο με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύ χρόνο και αυτό που να μας απομένει να είναι μια κούραση και η επιθυμία να κάτσουμε και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. 

Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε σε αρκετές δραστηριότητες. Από μπαλέτο/ποδόσφαιρο μέχρι αγγλικά και καλλιτεχνικά. Είναι όμως ας πούμε σωστό να πιέζουμε με τόσες δραστηριότητες ένα παιδί; Ένα καλό θέμα για επόμενη ανάρτηση. Ένας έφηβος καλείται πέρα από τις 7 ώρες στο σχολείο να συνεχίσει την εκπαίδευση του στα φροντιστήρια, και μετά να ακολουθήσει την πορεία του διαβάσματος του στο σπίτι με αποτέλεσμα ο χρόνος που να του μένει να είναι ελάχιστος. Όλα αυτά βέβαια γίνονται για καλό, γιατί έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει σε μια σχολή αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οικογένειες που το έφηβο παιδί αναγκάζεται ίσως να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένεια του και κατ’ επέκταση τον εαυτό του. 

Όλα αυτά που περνάμε στην εύθραυστη αυτή ηλικία είναι ένα πρόγευμα αυτού που θα περάσουμε ενήλικες, όταν με το καλό βρούμε μια δουλειά που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι απαιτητική και πολύωρη, και στην συνέχεια καλείσαι να γυρίσεις σπίτι και να ετοιμάσεις μια κατσαρόλα φαγητό, είτε για σένα είτε για την οικογένεια που ενδεχομένως να έχεις. Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι χρυσός. Και αυτό είναι και η απάντηση στα περισσότερα προβλήματα χρόνου που έχουμε μεγαλώνοντας. Αποτελεί σημαντικό πόρο, και αν καταφέρουμε να μάθουμε από μικρή ηλικία να τον διαχειριζόμαστε θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος όταν εν τέλει πιεστούμε. Ένα πρόγραμμα ημέρας, μία μία τις δουλειές μας, μια εκτίμηση που ενδεχομένως να πέσει έξω ένα μισάωρο, θα μας βοηθήσουν. Βέβαια το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στη άλλη οπότε ένας βασικός παράγοντας μας πρέπει να είναι και το flexibility, η ικανότητα δηλαδή να είμαστε ευέλικτοι και να μπορούμε να αναδιοργανώσουμε όλο το πρόγραμμα μας λόγω αυτού του ξαφνικού περιστατικού. 

Συνήθως δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά μας, δηλαδή πότε τελειώνουν το σχολείο για να πάμε να τα πάρουμε ή πότε η μητέρα μας για κάποιο λόγο, χρειάζεται να της πάμε ένα πιάτο φαγητό, ή ακόμα και μία κακιά στιγμή η οποία χρειάζεται την άμεση παρουσία και αντίδραση μας. Οι περισσότεροι που τρέχουν λόγω έλλειψης χρόνου, είναι συνήθως άτομα που δεν έχουν σχεδιάσει καλά την ημέρα τους ακόμα και την εβδομάδα τους. Ένας τρόπος για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις είναι να γράψεις σε ένα χαρτί τι έχεις να κάνει μέσα στην εβδομάδα, και τι μπορείς από αυτά να πραγματοποιήσεις μέσα στην ημέρα που είσαι, και μετά στο αύριο στο μεθαύριο κλπ. Από τις 10 δουλειές, αν καταφέρεις τις 8 είσαι ήρωας/ιδα.  Βασικό να συμπληρώσω είναι και ο καλός ύπνος, και η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, γιατί αλλιώς η κατάρρευση είναι προ των πυλών.  

Μην επιτρέπετε στον χρόνο να χαθεί μέσα από τα χέρια σας. Και μην του επιτρέψετε ποτέ να είναι ο κύριος μοχλός κίνησης σας. Βάζοντας κουκίδες σε ένα χαρτί με το τι πρέπει να γίνει μέσα στην εβδομάδα, γλιτώνετε πόρους και μπόλικη κούραση που σίγουρα θα είχατε και θα αγχωνοσασταν για το πότε θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. 

Καλή Συνέχεια

Comments