GBA: Οι ωραίες ιδέες εύκολα κλέβονται...

Guest blogger A.

Πόσες ωραίες ιδέες περνούν από το μυαλό ενός ανθρώπου; 

Εγώ νομίζω πολλές.

Ιδέες ουτοπικές αλλά και ιδέες εφαρμόσιμες. Συνήθως αν δεν καταγράψουμε μια έξυπνη ιδέα αμέσως, δύσκολα θα την θυμόμαστε μετά από λίγο χρόνο. Αυτό οφείλεται στην ταχύτητα που τρέχει το μυαλό μας και στους συνδυασμούς που κάνει βλέποντας ή παρατηρώντας κάτι (εικόνα, κίνηση ή ομαδική εργασία άλλων ανθρώπων). Δημιουργείται μία ιδέα για το πώς θα ήταν αυτό που βλέπει, κάπως αλλιώς (πιο λειτουργικά, ξεκούραστα, πιο φθηνά).

Σε αυτό βοηθά το πνευματικό και χειρωνακτικό υπόβαθρο γνώσης, που έχει κάποιος. Αν είναι και λίγο τεμπέλης σκέφτεται να πραγματοποιήσει μια δουλειά πιο απλά και αποδοτικά. Από κάποιες ιδέες μπορείς να βγάλεις χρήματα (από λίγα έως πάρα πολλά). 

Από το να επινοηθεί μια ιδέα μέχρι να γίνει πράξη υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια.
  1. Η ιδέα
  2. Η ανάλυση της
  3. Η σύνθεσή της
  4. Οι άνθρωποι εμπιστοσύνης για γνώμες και εξειδικευμένες γνώσεις
  5. Οι χρηματοδότες
  6. Οι εξτρά χρηματοδότες, όταν για κάποιο λόγο, χρειάζονται χρήματα για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας που θα εφαρμόσει την ιδέα
  7. Ποιοι θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν το παραχθέν προϊόν (υλικό ή πνευματικό)
  8. Επίσης, δύσκολο είναι να εκδοθούν οι «πατέντες» για την συγκεκριμένη ιδέα (χρειάζεται για κάθε χώρα κατοχύρωση πατέντας και γενικότερα στις μεγάλες χώρες μπορείς να κατοχυρώσεις μια πατέντα ευκολότερα)


Παραδείγματα που έκαναν πάταγο στον παρελθόν, ήταν η ιδέα της φωτοτυπίας από υπάλληλο της HP που όταν την παρουσίασε στην εταιρία του, δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Έτσι αποφάσισε να την προωθήσει μόνος του, ιδρύοντας την ΧEROX, η οποία σε ελάχιστο χρόνο έγινε τεράστια πολυεθνική εταιρία.

 Ο Bill Gates, έβγαλε τον DOS  σαν υπεργολάβος στην ΙΒΜ. Όταν διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να δώσει πιο ελεύθερα το λογισμικό του για περισσότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι μόνο για τα «μηχανάκια» της IBM, το έπραξε χωρίς φόβο και πάθος (MSDOS). Την ιδέα του την αγκάλιασαν οι λίγοι τότε λάτρεις της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών που θέλανε ένα λογισμικό για όλους τους Η/Υ. Έτσι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (μετά άρχισε να κάνει και αυτός τα ίδια «κόλπα» με τους πρώην εργοδότες του).

Στην Ελλάδα η ομάδες που δημιούργησαν το skroutz.gr και το eshop.gr, θεωρώ ότι είναι από τις πιο πετυχημένες ιδέες start up εταιριών εντός της Ελλάδος. Το skroutz πρόσφατα αγόρασε το μερίδιο του συνεταίρου του για το 49% των μετοχών που του είχε παραχωρήσει παλιά όταν χρειάστηκε εξτρά χρηματοδότηση.

Το eshop.gr ήταν το πρώτο με πολύ καλή παρουσίαση των προϊόντων που πουλούσε (τεχνολογίας ) σε πολύ καλές τιμές. Αυτό όμως που το εκτόξευσε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ήταν ότι άνοιξε μικρά παραρτήματα (χώροι 50-100τμ) στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών της Ελλάδος. Εκεί οι καταναλωτές παρελάμβαναν τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει ξεπερνώντας την φοβία που είχαν για την παραγγελία με στοιχεία πιστωτικών καρτών. 

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν πάντα εξειδικευμένα τμήματα που ψάχνουν για νέες ιδέες από τις νέες εταιρίες που έχουν προοπτικές. Όταν κρίνουν, ότι πρέπει να τις αγοράσουν, προσφέρουν ένα γενναιόδωρο ποσό που κάνει τους μέχρι τότε ιδιοκτήτες της νέας (start up ) εταιρίας να αποφασίσουν αν θα την δεχτούν ή θα την απορρίψουν. Υπάρχει βέβαια και η βιομηχανική κατασκοπεία, όπως και οι πατέντες που προσπαθούν κάποιοι να αγοράσουν ή να νοικιάσουν από τους ιδιοκτήτες τους.

Οι καλές ιδέες έχουν εκτοξεύσει τον άνθρωπο στα πέρατα της οικουμένης, και δυστυχώς δεν φθάνει ένα άρθρο για να το αναδείξει. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα και σε μεταγενέστερο χρόνο. Μέχρι τότε σκεφτείτε μια νέα έξυπνη ιδέα και εφαρμόστε την… 

Έως τότε ο πόλεμος της πατέντας συνεχίζεται…



Comments