GBA: Το ηλεκτρικό ρεύμα

Guest Blogger A.

Υπήρχε κάποτε ένα κόλπο, για να καταλάβει ένα παιδί τι είναι ηλεκτρικό ρεύμα στην πραξη…

 Τα πρώτα τηλέφωνα είχαν μία μανιβέλα, που καθώς την γυρνούσε κάποιος παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα, για να πραγματοποιηθεί μία τηλεφωνική επικοινωνία την εποχή εκείνη… Αυτή ήταν μία γεννήτρια παραγωγής συνεχούς ρεύματος. Με τα παιδιά πιασμένα χέρι χέρι μεταξύ τους και με την γεννήτρια στα δύο άκρα μπορούσαν να αισθανθούν ένα μικρό ποσοστό ρεύματος να τους διαπερνάει και να δημιουργεί ένα ρίγος,καθως περιστρεφαμε αργα την μανιβελα. Το ίδιο μπορεί κάποιος να κάνει και με τις ονομαζόμενες "ΜΕΓΓΕΡ" συσκευές με τις οποίες μετράμε την διηλεκτρική αντοχή των καλωδίων.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει κάνει την ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Συχνά αναρωτιόμαστε τι θα κάναμε χωρίς αυτό. Ήδη σε μία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για λίγες ώρες, δημιουργούνται απίστευτα προβλήματα.

 Όμως είναι μία ακριβή πηγή ενέργειας. Όταν παράγεται από θερμική ενέργεια, ο βαθμός απόδοσης (κύκλος CARNOT) φτάνει στην καλύτερη περίπτωση στο 35-40%. Στα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (πετρέλαιο) που χρησιμοποιούνται στα νησιά φθάνει στο 80-90%. Από ηλιακή, αιολική ενέργεια, που είναι και οι πηγές για αειφόρο ανάπτυξη, μπορούμε να πάρουμε ενέργεια σχεδόν αποδοτική, όσο και οι άλλες πηγές αφού έχει πέσει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής τους. Βέβαια οι Γερμανοί “οικολόγοι” έβαλαν αντισταθμιστικούς φόρους, στα κινεζικά ηλιακά πάνελ για να προστατεύσουν την δική τους παραγωγή. Αυτό βέβαια δεν τον έκαναν για δικά μας προϊόντα, που δεν ήταν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα (βαμβάκι κλπ γεωργικά προϊόντα)…

 Η πυρηνική σύντηξη και η καύση υδρογόνου έχουν τεράστια τεχνικά προβλήματα να ξεπεράσουν. Οπότε δεν βλέπω την χρήση τους στο προσεχές μέλλον. Η πυρηνική ενεργεία έχει πάντα τις συνέπειες, που υποστήκαμε στην  Ουκρανία και Ιαπωνία… Συνέπειες που θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμα. Επίσης εφαρμογή βρίσκουν τεχνολογίες για παραγωγή ρεύματος με τα κύματα και παράκτιες περιοχές.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μαζί με την διαχείριση του νερού για γεωργική χρήση και ενεργοποίηση τους σε ώρες αιχμής είναι η πλέον οικολογική μορφή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στους σταθμούς βάσης για να μπορεί να έχει σταθερή συχνότητα 50Hertz. Η υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο επικουρικά για ένα 30% της συνολικής ισχύος του συστήματος.

Η τεχνολογία των ηλεκτρονικών ισχύος έχει βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας στους ηλεκτρικούς κινητήρες, με βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους. Όπως και η εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών συσκευών και των λαμπτήρων.

Ένας νέος τομέας όπως αυτός των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η τεράστια ανάπτυξη και χρήση του από όλους τους ανθρώπους της γης δημιουργεί μία νέα τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ ανά άτομο δεν είναι μεγάλη, στο σύνολο του γήινου πληθυσμού έχει αρχίσει να κατακτά σημαντικό ποσοστό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ονειρεύονται όλο και περισσότεροι (αφού βελτιωθούν και άλλο οι τεχνολογίες αποθήκευσης με τις μπαταρίες), δεν πρέπει να επαναφορτίζονται από το κύριο δίκτυο κάθε χώρας, αλλά από μεμονωμένα συστήματα, που να παίρνουν ρεύμα από οικολογικές πηγές (Ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική που να έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής νερού). Αν δεν συμβεί αυτό τότε το περιβαλλοντολογικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι πολύ μεγάλο…

Comments