Τρεις κόρες της Κίνας...Book No 2


Τι να πρωτοπώ για το συγκεκριμένο βιβλίο… Προσωπικά δεν ήξερα τίποτα για την Κίνα και την Νεότερη Ιστορία της, αλλά με το συγκεκριμένο βιβλίο, έμαθα εξαιρετικά πάρα πολλά για να τα αφομοιώσει ο εγκέφαλος μου. Αν δεν έχετε καμία άποψη περί Κίνας αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό αλλά και δύσκολο σε ορισμένα σημεία που ίσως χρειαστούν και μια αναζήτηση στο ιντερνετ. Αλλά στον κύριο κορμό του, η συγγραφέας προσπαθεί και εξηγεί αρκετά αναλυτικά γεγονότα, πολιτισμό, την τοπογραφία κλπ.

Τρεις γυναίκες… η καθεμία ζει σε διαφορετική γενιά με αυτό να συνεπάγεται και διαφορές στον τρόπο ζωής και σκέψης στην κάθε μία. Η πρώτη αποτελεί την γηραιά Κίνα, αυτή στην οποία ο πολιτισμός περιλαμβάνει, πωλήσεις μικρών κοριτσιών σε αξιωματούχους της εποχής, να δένουν τα πόδια τους και να φορούν μικρότερο νούμερο παπούτσι, τις δυσκολίες και αντιξοότητες στις οποίες ζούσαν και λίγες έβγαζαν εύκολα πέρα.

Η δεύτερη θα μας απασχολήσει περισσότερο, αφού ήταν η αρχή της ιστορίας του Μάο, η αρχή του καθεστώτος του και τα πρώτα ιδεώδη, τα οποία τότε έμοιαζαν σωστά για κάποιους.  Αλλά από ένα σημείο και έπειτα ξεκινούν τα δύσκολα ακόμα και για αυτούς που αγκάλιασαν τις ιδέες του Μάο εξ αρχής.

Η Τρίτη, και συγγραφέας μας ζει την εποχή όπου η κυριαρχία του Μάο δεν είναι μόνο στο μυαλό αλλά έχει εισχωρήσει και στην κάρδια των νέων παιδιών που απαιτούν και παίρνουν με την έγκριση του Μάο τα ηνία σε πολλούς τομείς τότε.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο που πράγματι δεν φτάνει ο λόγος μου για να το εξηγήσω καλύτερα και ταυτόχρονα να μην δώσω πληροφορίες περισσότερες, ελπίζοντας να καταφέρετε να το διαβάσετε και εσείς.  Η συγγραφέας ακολούθησε την αφήγηση της μητέρας της, από ένα αρχείο 60 απομαγνητοφωνημένων ωρών όπου περιέγραφε με ακρίβεια τα γεγονότα και ότι είχε ζήσει η ίδια και η μητέρα της. Δύσκολο βιβλίο το δηλώνω… Δεν διαβάζεται απνευστί, αλλά σε κρατάει και οι πληροφορίες που παρέχει, αποτελούν γνώσεις που μέχρι τώρα δεν είχα. Χαίρομαι πάρα πολύ που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο γιατί μου άνοιξε το μυαλό σε ένα κομμάτι της γεωγραφίας και της ιστορίας που είχα μαύρα μεσάνυχτα.


Καλή Συνέχεια

Comments