Η αισιόδοξη παρέα του Balto...Book No 9


Το βιβλίο αυτό αποτελεί το χρονικό της εποχής των 60ties, μέσα από τα μάτια πολλών διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μου, μιας και ο Guenassia, όπως λέει μια κριτική του βιβλίου διακρίνεται στην «…επιδέξια σύνθεση, αδιάκοπος ρυθμός που γοητεύει τους αναγνώστες, ακόμα και αυτούς που αντιστέκονται στα πολυσέλιδα μυθιστορήματα…Le monde»

Ακολουθούμε ένα 12χρονο αγόρι το οποίο με τρόπο κινηματογραφικό, γίνεται μέλος της σκακιστικής λέσχης του μπιστρό Balto, στο οποίο μέλη είναι μεγαλύτεροι άνθρωποι ο καθένας με την ιστορία και πάθη του. Η ζωή και η σκέψη του αγοριού διαμορφώνεται μέσα από την αθεράπευτη αισιοδοξία της λέσχης αυτής. Αποτελεί το καταφύγιο του, το μέρος όπου λύνονται οι απορίες και επουλώνονται πληγές.  

Με φόντο την Γαλλία, το ροκ-εν-ρολ και τον Πόλεμο στην Αλγερία, μαθαίνουμε, μεγαλώνουμε και συγκινούμαστε μαζί με τους ήρωες οι οποίοι ίσως μας εξομολογούνται τελικά το μυστικό της αισιοδοξίας τους. Πόλεμοι, έρωτες, σκάκι, μουσική διαμορφώνουν ένα υπέροχο και γλυκόπικρο πορτρέτο μιας εφηβείας καθώς και μιας γενιάς.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γοητεύσει με την ευρύτητα των θεμάτων που διαπραγματεύεται μέσα σε μία ατμόσφαιρα άκρως ενδιαφέρουσα και φυσικά αισιόδοξη.  Γιατί αυτό είναι και εν τέλει το ζητούμενο. Να μην χάνουμε την ελπίδα μας και το χαμόγελο μας όσες φορές και αν μας το στερήσουν. Το βιβλίο αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα, ώστε να αναζητήσω και άλλα βιβλία του συγγραφέα. Θα σας πρότεινα να κάνετε και εσείς το ίδιο.


Καλή Συνέχεια  

Comments