Το παράδοξο των φύλων




Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί το έτερο φύλο σκέφτεται διαφορετικά; Τι παίζει και δεν "πιάνει" αυτά που λέμε ή εννοούμε; Με αφορμή μία έρευνα που έπεσε το μάτι μου στο ίντερνετ, ακολουθεί αυτό το άρθρο, το οποίο ελπίζω να λύσει ορισμένες απορίες όσον αφορά την επικοινωνία και την κατανόηση των φύλων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, είχε ως συμπέρασμα ότι το γυναικείο φύλο χρειάζεται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι το αντρικό. Γιατί όμως αυτό; Κάποιοι θα πουν ότι είναι αδύναμες και κουράζονται πιο εύκολα ή ότι είναι ανεπρόκοπες ή οτιδήποτε στερεότυπο έχει περάσει στην κοινωνία και παλεύουμε κάθε μέρα να το λήξουμε αυτό. Ας αφήσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές χαζομάρες στην άκρη και ας μιλήσουμε για την επιστήμη. Deal?

Ας πάρουμε δύο ίδιους ανθρώπους, απλά διαφορετικού φύλου. Με την ίδια κατανομή σώματος, ίδια μόρφωση, ίδιο κοινωνικό επίπεδο, ίδια πνευματική λειτουργία (και οτιδήποτε άλλο) και ας τους βάλουμε να περάσουν μια ίδια εβδομάδα με τις ίδιες δουλειές και δυσκολίες. Η γυναίκα θα χρειάζεται να κοιμηθεί περισσότερο, μπορεί όχι βραχυχρόνια (οι αντιδράσεις δεν φαίνονται ποτέ την ίδια στιγμή) αλλά μακροχρόνια.

Τι συμβαίνει; Θα σας το λύσω με την μία. Ο εγκέφαλος του άντρα σκέφτεται σαν βέλος, της γυναίκας σκέφτεται σαν κύκλος. Παράδειγμα, έρχεται το παιδί στην μαμά και στον μπαμπά του και τους λέει ότι θα ήθελε να πάει να παίξει στην παιδική χαρά.
Μπαμπάς; Ναι αμέ! Βάλε τα παπούτσια σου και φύγαμε!
Μαμά: Παπούτσια να βάλεις, νερό να πάρετε και την ζακέτα σου γιατί θα ιδρώσεις και θα παγώσεις!! Και να δω αν έχω βούτυρο στο ψυγείο κλπ κλπ κλπ...

Φυσικά μπορεί να τα σκεφτεί και ο άντρας αυτά...αλλά σαν πρώτη αντίδραση θα έχει την παραπάνω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεται ή ότι δεν νοιάζεται ή ότι αδιαφορεί. Απλά είναι έτσι φτιαγμένος ο εγκέφαλος του, ο οποίος αντιδρά με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει, και δεν εννοώ κάποιου είδους λοβοτομής... απλά με μία (και δύο και τρεις και τέσσερις) φορές που θα το εξηγήσεις ή που θα την πατήσει (τι να κάνουμε...ορισμένοι άνθρωποι παθαίνουν και μαθαίνουν, δεν είναι περίεργο...) θα αρχίσει να το σκέφτεται και να το κάνει πράξη (Victory!!! Am I hearring an Amen!!! Oh yeah!!)

Κάποιοι μπορούν να πουν ότι το βλέπω και το σχολιάζω μονόπλευρα. Για να είμαι ειλικρινής πολλές φορές θα προτιμούσα να έχω αντρικό φύλο και εγκέφαλο παρά αυτόν που έχω τώρα. Δίκαιο, άδικο, σωστό ή λάθος, είμαστε ό,τι είμαστε. Οπότε καλόν είναι να αποδεχόμαστε τους άλλους ως έχουν, να τους σεβόμαστε και να επικοινωνούμε μαζί τους ακόμα και με τις κατασκευαστικές μας διαφορές.


Καλή Συνέχεια

Comments