Μη μου μιλάς άλλο για πριγκίπισσες... Book No 1




Θα ξεκινήσω με ένα βιβλίο ορόσημο για εμένα όσον αφορά την παιδική λογοτεχνία. Καλές οι πριγκίπισσες, οι νεράιδες και οι μάγισσες αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δύο υπέροχες και έξυπνες γυναίκες έκαναν μια έρευνα και λόγο αυτής της έρευνας έγραψαν και εξεδωσαν το βιβλίο αυτό της φωτογραφίας. Κυκλοφορεί και στα Ελληνικά με τον τίτλο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες.

Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια από  συγγραφείς και καλλιτέχνες, με σκοπό ο καθένας να αποτυπώσει τους βίους και τις προσωπικότητες 100 γυναικών που η καθεμία στον τομέα της προσέφερε από κάτι στην κοινωνία και την ιστορία μας.  

Πολύ ενδιαφέρον αποτελεί η έρευνα που διεξήγαγαν… κάτι τόσο απλό που όμως κανείς δεν  είχε ασχοληθεί. Πήγαν στο «κοριτσίστικο» τμήμα μιας παιδικής βιβλιοθήκης και με την βοήθεια μικρών κοριτσιών, άρχισαν να αφαιρούν από τα ράφια της βιβλία που είχαν πριγκίπισσες που περίμεναν να σωθούν ή παραμύθια που εμφανιζόταν κάποιος/α ή κάτι και έσωζε την κατάσταση. Άφησαν μόνο βιβλία που μιλούσαν για δυναμικά κορίτσια που αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι για χάρη ευκολίας, έσωζαν την κατάσταση από μόνες τους. Μαντέψτε πόσα βιβλία έμειναν στα ράφια… ελάχιστα σας πληροφορώ.

Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο σε παιδικό στυλ, αλλά σίγουρα μπορούν να το διαβάσουν και μεγαλύτεροι ανεξαρτήτου φύλου, και να μάθουν για τις δυναμικές γυναίκες που είτε με εύκολο βίο είτε με δύσκολο, κατάφεραν να διακριθούν σε όλους τους τομείς. Το βιβλίο αυτό δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά την φυλή. Έχει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο με ενθουσίασε και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κορίτσια και αγόρια κάθε ηλικίας. Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός και για να είμαι ειλικρινής χαίρομαι και συγκινούμε βαθύτατα για αυτή την επιλογή…


Καλή Συνέχεια

Comments